Friday, March 9, 2012

KEBAIKAN MINYAK IKAN & OMEGA 3




diantara produk2 yg mengandungi khasiat
minyak Ikan + Omega 3 (Jenama pilihan Ibu from BIO-Life), 
Ibu xjual pun beli kat Farmasi masa ada sale 25%... :D





Assalammu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh....


Syukur Alhamdullilah.. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat....


Alhamdullillah... masih diberi umur dan kesihatan yg baik semasa menulis dan berkongsi artikel di bawah ini...  moga memberi manfaat pada yg membacanya... Ibu dan keluarga sudah mengamalkannya dan alhamdullilah berani jamin akan berkesananya... Ibu bukan nak menjual produk.. anda boleh cuba apa jua jenama janji iannya HALAL dan namanya Minyak Ikan + Omega 3... Ibu rasa, Ibu2 yg ada masalah anak yg sukar bgn pagi dan kurang nak membaca boleh amalkan pemakanan ini mulai umur anak 7 tahun kerana kesannya sgt bagus... 



Terima kasih pd 'Pak Utih' kerana mengenalkan produk dan share khasiatnya semasa Ibu menghadiri kursus anjuran Pak Utih akhir tahun lalu...  di bawah ni ada sedikit info berkenaan khasiat Minyak Ikan + Omega 3..  
Selamat Mendapat Ilmu .. & Selamat Menjaga Kesihatan..


 
Minyak ikan, DHA, EPA dan Omega-3

DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan essential fatty acid. Ini bermakna sumber utamanya tidak dikeluarkan oleh badan anda. Badan hanya mengeluarkan sedikit sahaja DHA. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibunya. Sumber utamanya didapati dalam bentuk pemakanan. 60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA. Oleh itu DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.


Sumber utama
 
Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.
Sumber utama DHA lain termasuklah telur dan daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.

Kebaikan utama DHA

Kebaikan utama dari pengambilan DHA ialah

  • pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu ia penting dalam proses pembelajaran.
  • pertumbuhan retina mata (penglihatan) yang baik.
  • pertumbuhan saraf-saraf yang baik. 

    Kelebihan-kelebihan lain DHA

    Kelebihan lain DHA dan minyak ikan (Omega-3 iaitu kombinasi DHA + EPA) ialah:

    • mengurangkan triglycerides (lemak).
    • mengurangkan risiko sakit jantung dan saluran darah tersumbat.
    • menurangkan risiko tekanan darah tinggi. 
    • mengurangkan risiko tekanan perasaan (depression) dan alzheimer.
    • mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit lain seperti kencing manis (Type II), arthritis (sakit sendi), myocardial infarction, atherosclerosis dan juga kanser. Bagaimanapun ada antara kajian yang melibatkan penyakit-penyakit ini belum memutuskan secara pasti kaitan antara DHA dan EPA dengan penyakit-penyakit tersebut.

      Kanak-kanak yang mengalami keadaan attention-deficit-disorder didapati kurang kandungan DHA. Bagaimanapun, pertambahan dalam pengambilan DHA tidak memulihkan keadaan tersebut.

      Komen

      Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA. Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.



      Pengambilan minyak ikan (EPA + DHA) adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko-risiko penyakit seperti yang dinyatakan di atas. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.



      27 comments:

      Golden Lounge said...

      jemput lawat blog saya goldenlounge.blogspot.com :)

      zara said...

      salam .. saya pun ambil minyak ikan tapi jenama lain .. boleh saya tau akak mkn minyak ikan tu utk apa

      erna said...

      Terima kasih berkongsi info.
      Saya sedang mencari info berkaitan khasiat Omega 3.
      Saya terjumpa blog ini dan entry ini membantu saya dan menambah pengetahuan saya. Terima kasih :)

      Salam perkenalan dan jemput singgah baca perkongsian saya berkaitan Omega Guard Shaklee

      http://ummierna.blogspot.com/2013/01/omega-guard-shaklee.html

      Anonymous said...

      It's necessary to have a deep comprehending of tag heuer carrera chronograph you might be preparing to get or promote it. This can make you wonder where to begin.

      Also visit my homepage tag heuer carrera automatic

      Anonymous said...

      Hiya! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
      Would you be interested in exchanging links or maybe guest
      authoring a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I
      believe we could greatly benefit from each other.

      If you are interested feel free to send me an e-mail.
      I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!


      Feel free to visit my website ... indimusic.tv

      Anonymous said...

      Hi would yоu mind letting me know which hostіng cοmpany you're using? I'νe loaded
      your blοg іn 3 comρlеtelу different wеb browsers anԁ I muѕt say this blog loads
      a lot quicker then most. Can you recоmmend a goοd web hosting
      proviԁer аt а honеst pricе?
      Many thanks, Ӏ appreciatе іt!

      My weblog: iphone unlock

      Anonymous said...

      Үou don't need to dread spending all of funds whenever you go shopping. You are able to get the information it requires to hold on to cash whenever you use haircut coupons appropriately. You simply want to find out exactly where to locate the right haircut coupons. Study beneath to obtain some beneficial ideas about haircut coupons and saving cash whenever you shop.

      Feel free to surf to my weblog ... Extremecouponingonline.net

      Anonymous said...

      I am genuіnelу pleased to rеаd thiѕ web site
      рostѕ whіch inсludeѕ tons of valuablе facts, thanks
      for ρroviding these kinԁs οf stаtistics.


      Also vіsіt mу web-site .
      .. unlock samsung galaxy s3

      Anonymous said...

      Μemory lοss does not need to bе accеptеd bу you.

      Yοu will find things уou'll be able to do to combat it. There are plenty of easy strategies which you can do to improve your memory with the help of procera Avh capacity. The tips in this article will supply you some clever ideas.

      Anonymous said...

      Have you noticed folκs at the checkout with tons of coupons for wingstoρ and hoped
      that you mіght be sаving big lіke them?
      Τhis short aгtіcle саn provide you with fantаstic
      adνice pеrtaining tο ωingstoρ
      сoupons рrintаble.

      Alѕo vіsit my blog - wingstop menu coupons

      Anonymous said...

      Coupons are a fabulous аpproаch to save cаsh.
      Wіse shοpperѕ make use of friendlуs prіntable сoupon keeps monеy in their pocκets.
      Τhе details under provіԁеs some helpful insightѕ that can get you thе beѕt way to be a wise ѕhopper.

      Κeep reading if you need to undеrstand about
      friendly s coupons.

      my ρage - printable friendlys coupons

      Anonymous said...

      Have уou seen these individuals at checkout with tons of famous footweаr cοupons and wished
      thаt you simplу could ѕave likе them?
      This article cаn give you the details you havе to sаve largе bucκs on your subsequent buying tгip.



      my hοmepаge extremecouponingonline.net

      Anonymous said...

      The inсrеdіble ωoгth that cоupοn codes fοr torrіd iѕ a lot moгe eѕsentіal because of the еconomy гight noω.
      To acquiгe probably the most οut of couponing,
      іt is very best thаt уou simply patientlу
      leаrn all theгe іs certainlу to undeгstand
      about this еxcellent way to shop. Study on anԁ ԁiscoѵeг abοut usіng Torrid Coupons free
      shіppіng.

      Anonymous said...

      Hey! Do yоu use Тwitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutelу enjoуing youг blοg аnd look fοrwагd to neω updаteѕ.


      Feеl fгee tο surf to my ωeb ѕitе: Ross Coupons

      Afiq thaqiller said...

      Bagaimana pula dengan pengambilan yang berlebihan ? Memudaratkan ke ?

      julia maxwell said...

      You have some really good ideas in this article. I am glad I read this. I agree with much of what you state in this article. Your information is thought-provoking, interesting and well-written. Thank you.

      MBA Dissertation to Buy

      mom's love said...

      info yang menarik..tq for the sharing

      Dr Akbar Abdullah said...


      Info yang menarik mengenai minyak ikan Omega-3. Memang pengambilan minyak ikan Omega-3 banyak mendatangkan manfaat kesihatan. Namun pengambilan minyak ikan Omega-3 boleh juga mendatangkan kemudaratan sekiranya ianya diambil dalam dos yang berlebihan iaitu 3g sehari. Antaranya ialah ia boleh mendatangkan 'reversal effect' iaitu sistem imunisasi badan yang sepatutnya menjadi lebih kuat dengan pengambilannya akan menjadi lemah. Akibatnya seseorang itu akan mudah mendapat penyakit berjangkit dan penyakit kronik seperti kanser dan sebagainya. Selain itu, kesan terlebih dos minyak ikan Omega-3 juga ialah darah kita akan menjadi terlalu cair lalu meningkatkan risiko perdarahan luaran dan dalaman.

      Gege Dai said...


      15.07.25fangyanting
      louboutin
      mcm bags
      hollister outlet
      coach factory outlet
      longchamp pas cher
      ed hardy outlet
      toms outlet store
      gucci handbags
      oakley outlet
      air max uk
      polo outlet
      air max 2015
      nike blazer pas cher
      chaussure louboutin pas cher
      true religion jeans
      sac louis vuitton pas cher
      mont blanc pens
      michael kors outlet
      christian louboutin shoes
      toms shoes for women
      coach factory outlet
      kate spade handbags
      chanel bags
      oakley store
      coach outlet
      cheap oakleys
      tory burch outlet online
      burberry sale
      ralph lauren polo shirts
      polo ralph lauren
      cheap jordans free shipping
      oakley sunglasses sale
      cheap ray bans
      beats headphones
      ray ban wayfarer


      Wenhao Guo said...

      lebron james shoes
      hermes outlet
      michael kors outlet online
      north face outlet
      vans shoes
      michael kors outlet
      timberland boots
      ugg boots, http://www.uggboot.com.co
      hollister, http://www.hollistercanada.com
      louis vuitton
      cheap oakley sunglasses
      green bay packers jerseys
      ray ban sunglasses
      cartier bracelet
      mac makeup
      chicago bears jerseys
      fitflop
      true religion jeans, http://www.truereligionoutletstore.us.com
      true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com
      coach outlet
      ysl outlet
      gucci handbags
      air max 90
      indianapolis colts jerseys
      ralph lauren polo shirts
      michael kors uk outlet
      hollister shirts
      tommy hilfiger outlet
      lacoste outlet
      abercrombie and fitch
      mizuno running
      nike roshe
      valentino shoes
      coach outlet
      links of london
      burberry outlet,burberry outlet online,burberry outlet store,burberry factory outlet,burberry sale,burberry
      beats by dre
      tory burch outlet
      achang0813

      风骚达哥 said...

      20150901 junda
      ed hardy
      air jordan
      mulberry sale
      burberry outlet
      ugg boots sale
      michael kors uk
      true religion jeans
      hermes birkin bag
      coach outlet
      snabacks wholesale
      coach outlet
      oakley sunglasses
      longchamp pas cher
      gucci outlet
      cheap uggs
      soccer shoes
      ugg boots
      kate spade handbags
      louis vuitton
      coach outlet online
      air max 95
      canada goose uk
      hollister
      longchamp outlet
      nike running shoes
      jordan uk
      ugg boots for women
      sac longchamp
      hermes bags
      michael kors outlet
      chaussure louboutin
      coach outlet online
      christian louboutin
      adidas superstars
      true religion
      true religion jeans
      ralph lauren
      kate spade
      true religion outlet
      burberry scarf

      陈晓 said...

      crx123
      het toms.com,toms shoes outlet hermes birkin,hermes outlet oakley,gafas oakley een salomon,salomon schuhe abercrombie fitch,abercrombie flat iron,flat iron of giuseppe zanotti,giuseppe zanotti michael kors outlet online sale,michael kors outlet chanel bags,chanel purses het michael kors outlet online,michaelkors.com basketball shoes,cheap basketball shoes

      mmjiaxin said...

      herve leger dresses
      louis vuitton handbags outlet
      discount ugg boots
      soccer jerseys wholesale
      nike free
      hermes birkin bag
      ugg outlet store
      nfl jersey wholesale
      michael kors handbags sale
      nfl jerseys
      instyler ionic styler
      michael kors factory store
      christian louboutin shoes
      cheap ray ban sunglasses
      michael kors outlet online
      true religion canada
      cheap football shirts
      denver broncos
      designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses
      cheap uggs
      mm1029

      小方 said...


      fangyanting20151104
      oakley sunglasses
      louis vuitton outlet
      true religion outlet
      nike huarache
      kobe bryant shoes
      herve leger outlet
      michael kors factory outlet
      cheap uggs
      cheap ugg boots
      ugg boots
      nobis outlet
      ugg australia
      tory burch outlet
      coach outlet canada
      the north face clearance
      michael kors handbags
      chanel outlet
      ralph lauren uk
      pandora jewelry
      parajumpers coats
      ray ban sunglasses
      ugg outlet
      oakley sunglasses wholesale
      winter coats
      coach outlet
      christian louboutin
      cheap nfl jerseys
      lacoste polo shirts
      barbour coats
      cheap mlb jerseys

      方松腾 said...

      0303
      tory burch shoes
      polo ralph lauren
      mulberry outlet
      mulberry outlet
      tory burch outlet
      chanel outlet store
      ray ban sunglasses
      tiffany jewelry
      oakley sunglasses
      celine outlet online
      ralph lauren uk
      oakley sunglasses
      kate spade handbags
      ralph lauren polo
      ray-ban sunglasses
      chanel outlet
      polo ralph lauren
      true religion sale
      ralph lauren outlet
      coach outlet
      lululemon outlet
      designer handbags
      chanel handbags outlet
      louis vuitton handbags
      michael kors outlet
      tiffany outlet
      oakley sunglasses sale
      ralph lauren outlet
      tory burch outlet
      polo ralph lauren

      Unknown said...


      الرحمة كبرى شركات التنظيف والمكافحة بالرياض والمملكة تقدم العديد نت الخدمات المتميزة ذات الجودة العالية واسعارها تناسب الجميع ومن هذه الخدمات :
      شركة كشف تسربات المياه بالرياض
      مستودعات تخزين عفش بالرياض
      افضل شركة مكافحة حشرات بالرياض
      افضل شركة تسليك مجاري بالرياض

      وان كنت تريد ان تتخلص من الاثاث القديم الذي يسبب لك الازعاج فشركة الرحمة تقوم بشراء الاثاث الستعمل فهى افضل ارقام شركات شراء اثاث مستعمل بالرياض

      Unknown said...


      شركة تنظيف بالمدينة المنورة
      تعد المدينة المنورة من ارقى مناطق المملكة و تتميز بالطابع الدافئ والتواصل بين سكانها واجتماعهم في المناسبات المختلفه من هنا جاءت اهمية شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة لتقديم خدمات التنظيف للبيوت والمنازل فالاول لمهارة عمالها تعد افضل افضل شركة تنظيف فلل بالمدينة المنورة تتميز بسرعة اداء عمالها في تقديم خدمة شركات تنظيف فلل بالمدينة المنورة نتميز باننا افضل شركات تنظيف الفلل بالمدينة المنورة
      وكثيرا ما تحتوى الفلل على عدة خزانات فلابد من الاستعانة بافضل افضل شركة تنظيف خزانات بالمدينة المنورة فهى تستخدم افضل منظفات الخزانات والمطهرات نتميز باننا احسن شركة غسيل خزانات بالمدينة المنورة نغسل كافة انواع خزانات مياه الشرب بالمدينة
      ولاننا افضل شركة غسيل شقق بالمدينة المنورة نقدم افضل خدمة تنظيف شقق بالمدينة المنورة
      _____________________
      ولارتفاع درجات الحرارة في المدينة تنتشر العديد من الحشرات وخاصة في موسم الصيف فلابد من الاستعانة بافضل افضل شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة تقوم بمكافحة كافة انواع الحشرات
      وكثيرا ما يحتاج سكان المدينة المنورة الى شركة نقل اثاث لنقل الاثاث من المدينة المنورة الى اى مكان داخل او خارج المملكة من هنا جاءت اهمية شركة نقل عفش بالمدينة المنورة تستخدم افضل سيارات نقل العفش المخصصة لهذا الغرض
      تنظيف كنب بالرياض

      شركة نقل عفش بينبع -
      شركة تنظيف خزانات بينبع

      تعتبر تسربات المياه من احد المشكلات التى لابد ان نقوم بحلها على الفور لان تسربات المياه تؤدى الى عدد كبير من المشكلات نحن فى غنى عنها فالاول شركة كشف تسربات بالمدينة المنورة تعتمد على افضل الاجهزه والالات المخصصه باعمال الكشف عن تسربات المياه فلا داعى للقلق من شان التسربات على الاطلاق فتذكر عزيزى العميل ان افضل شركة كشف تسربات المياه بالمدينة المنورةعلى اتم استعداد للوصول الى اى مكان بالمدينة او خارج المدينة للقيام بالكشف عن تسربات المياه

      "YA ALLAH... Aku serahkan anak-anakku
      AHMAD AQIL
      , AINNUR AQILAH & AHMAD AQIF
      di bawah perlindungan kalimat ALLAH SWT yang sempurna dari gangguan syaitan, mara bahaya dan dari pandangan yang penuh kedengkian. Ya Allah berkatilah anak-anakku, janganlah Engkau celakakan mereka, kurniakanlah aku ketaatan mereka, jadikanlah mereka buah hati Nabi Muhammad SAW dan kedua orang tua mereka. Ya Allah akhirilah semua urusan mereka dengan keberhasilan yang baik dan selamatkanlah mereka dari kehinaan dunia dan akhirat"
      "Amin Ya Rabbal alamin"...

      ITU AKU - PUAN SUHAINI SAPERAN

      “Jangan tertipu dengan tudung labuhku kerana itu bukan pengukur iman seseorang. Jangan tertipu dengan tudung labuhku, aku hanyalah seorang MUSLIMAH YANG MASIH LAGI DALAM PROSES MENCARI KEMILAU CAHAYA ISLAM SEBENAR, BERUSAHA MENJADI MUSLIMAH SOLEHAH, tapi BUKAN bermaksud aku adalah MANUSIA SEMPURNA. Tapi dengan tudung labuhku, aku berusaha mencari REDHA ALLAH SWT…”

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      DOAKU

      “Ya ALLAH, Jadikanlah Anak-Anakku Insan yg Soleh & Solehah yg Dpt Membela DiriKu & Suamiku serta Jadikan lah Aku Wanita Yg Dipimpin Dikalangan Org2 yg BERTAQWA”... Aminnn..

      KEHIDUPAN BAHAGIA AYAH & IBU

      Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

      KESAYANGAN KU

      KESAYANGAN KU
      Copyright to KEDAI QASEH IBU
      Designed by UMIESUEstudio 2016