SAHABAT-SAHABAT BARU YG DIKASIHI ALLAH SWT

MUNAJAT KU


"Ya ALLAH, aku manusia lemah, namun ENGKAU tentukan kesusahan dan kepayahan buat aku sedangkan aku lemah dalam menanggungnya. Tidak mengapalah Ya ALLAH, aku berharap dengan keadaanku ini ENGKAU akan belas kasihan padaku dan membantu aku mengatasinya".....

“Ya Allah..semoga diriku ini menjadi anak yang solehah pada kedua ibu bapaku dan isteri solehah pada suamiku.. dan menjadi ibu yang mithali pada anak-anakku.. serta jadikan lah aku saudara, sahabat dan pekerja yang menyenangkan hati "….. amin, amin, ya rabbal alaminn..

"YA ALLAH... Aku serahkan anak-anakku
AHMAD AQIL
, AINNUR AQILAH & AHMAD AQIF
di bawah perlindungan kalimat ALLAH SWT yang sempurna dari gangguan syaitan, mara bahaya dan dari pandangan yang penuh kedengkian. Ya Allah berkatilah anak-anakku, janganlah Engkau celakakan mereka, kurniakanlah aku ketaatan mereka, jadikanlah mereka buah hati Nabi Muhammad SAW dan kedua orang tua mereka. Ya Allah akhirilah semua urusan mereka dengan keberhasilan yang baik dan selamatkanlah mereka dari kehinaan dunia dan akhirat"
"Amin Ya Rabbal alamin"...

ITU AKU - IBUANI

“Jangan tertipu dengan tudung labuhku kerana itu bukan pengukur iman seseorang. Jangan tertipu dengan tudung labuhku, aku hanyalah seorang MUSLIMAH YANG MASIH LAGI DALAM PROSES MENCARI KEMILAU CAHAYA ISLAM SEBENAR, BERUSAHA MENJADI MUSLIMAH SOLEHAH, tapi BUKAN bermaksud aku adalah MANUSIA SEMPURNA. Tapi dengan tudung labuhku, aku berusaha mencari REDHA ALLAH SWT…”

Friday, March 9, 2012

KEBAIKAN MINYAK IKAN & OMEGA 3




diantara produk2 yg mengandungi khasiat
minyak Ikan + Omega 3 (Jenama pilihan Ibu from BIO-Life), 
Ibu xjual pun beli kat Farmasi masa ada sale 25%... :D





Assalammu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh....


Syukur Alhamdullilah.. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat....


Alhamdullillah... masih diberi umur dan kesihatan yg baik semasa menulis dan berkongsi artikel di bawah ini...  moga memberi manfaat pada yg membacanya... Ibu dan keluarga sudah mengamalkannya dan alhamdullilah berani jamin akan berkesananya... Ibu bukan nak menjual produk.. anda boleh cuba apa jua jenama janji iannya HALAL dan namanya Minyak Ikan + Omega 3... Ibu rasa, Ibu2 yg ada masalah anak yg sukar bgn pagi dan kurang nak membaca boleh amalkan pemakanan ini mulai umur anak 7 tahun kerana kesannya sgt bagus... 



Terima kasih pd 'Pak Utih' kerana mengenalkan produk dan share khasiatnya semasa Ibu menghadiri kursus anjuran Pak Utih akhir tahun lalu...  di bawah ni ada sedikit info berkenaan khasiat Minyak Ikan + Omega 3..  
Selamat Mendapat Ilmu .. & Selamat Menjaga Kesihatan..


 
Minyak ikan, DHA, EPA dan Omega-3

DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan essential fatty acid. Ini bermakna sumber utamanya tidak dikeluarkan oleh badan anda. Badan hanya mengeluarkan sedikit sahaja DHA. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibunya. Sumber utamanya didapati dalam bentuk pemakanan. 60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA. Oleh itu DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.


Sumber utama
 
Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.
Sumber utama DHA lain termasuklah telur dan daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.

Kebaikan utama DHA

Kebaikan utama dari pengambilan DHA ialah

  • pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu ia penting dalam proses pembelajaran.
  • pertumbuhan retina mata (penglihatan) yang baik.
  • pertumbuhan saraf-saraf yang baik. 

    Kelebihan-kelebihan lain DHA

    Kelebihan lain DHA dan minyak ikan (Omega-3 iaitu kombinasi DHA + EPA) ialah:

    • mengurangkan triglycerides (lemak).
    • mengurangkan risiko sakit jantung dan saluran darah tersumbat.
    • menurangkan risiko tekanan darah tinggi. 
    • mengurangkan risiko tekanan perasaan (depression) dan alzheimer.
    • mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit lain seperti kencing manis (Type II), arthritis (sakit sendi), myocardial infarction, atherosclerosis dan juga kanser. Bagaimanapun ada antara kajian yang melibatkan penyakit-penyakit ini belum memutuskan secara pasti kaitan antara DHA dan EPA dengan penyakit-penyakit tersebut.

      Kanak-kanak yang mengalami keadaan attention-deficit-disorder didapati kurang kandungan DHA. Bagaimanapun, pertambahan dalam pengambilan DHA tidak memulihkan keadaan tersebut.

      Komen

      Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA. Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.



      Pengambilan minyak ikan (EPA + DHA) adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko-risiko penyakit seperti yang dinyatakan di atas. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.



      17 comments:

      1. jemput lawat blog saya goldenlounge.blogspot.com :)

        ReplyDelete
      2. salam .. saya pun ambil minyak ikan tapi jenama lain .. boleh saya tau akak mkn minyak ikan tu utk apa

        ReplyDelete
      3. Terima kasih berkongsi info.
        Saya sedang mencari info berkaitan khasiat Omega 3.
        Saya terjumpa blog ini dan entry ini membantu saya dan menambah pengetahuan saya. Terima kasih :)

        Salam perkenalan dan jemput singgah baca perkongsian saya berkaitan Omega Guard Shaklee

        http://ummierna.blogspot.com/2013/01/omega-guard-shaklee.html

        ReplyDelete
      4. It's necessary to have a deep comprehending of tag heuer carrera chronograph you might be preparing to get or promote it. This can make you wonder where to begin.

        Also visit my homepage tag heuer carrera automatic

        ReplyDelete
      5. Hiya! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
        Would you be interested in exchanging links or maybe guest
        authoring a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I
        believe we could greatly benefit from each other.

        If you are interested feel free to send me an e-mail.
        I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!


        Feel free to visit my website ... indimusic.tv

        ReplyDelete
      6. Hi would yоu mind letting me know which hostіng cοmpany you're using? I'νe loaded
        your blοg іn 3 comρlеtelу different wеb browsers anԁ I muѕt say this blog loads
        a lot quicker then most. Can you recоmmend a goοd web hosting
        proviԁer аt а honеst pricе?
        Many thanks, Ӏ appreciatе іt!

        My weblog: iphone unlock

        ReplyDelete
      7. Үou don't need to dread spending all of funds whenever you go shopping. You are able to get the information it requires to hold on to cash whenever you use haircut coupons appropriately. You simply want to find out exactly where to locate the right haircut coupons. Study beneath to obtain some beneficial ideas about haircut coupons and saving cash whenever you shop.

        Feel free to surf to my weblog ... Extremecouponingonline.net

        ReplyDelete
      8. I am genuіnelу pleased to rеаd thiѕ web site
        рostѕ whіch inсludeѕ tons of valuablе facts, thanks
        for ρroviding these kinԁs οf stаtistics.


        Also vіsіt mу web-site .
        .. unlock samsung galaxy s3

        ReplyDelete
      9. Μemory lοss does not need to bе accеptеd bу you.

        Yοu will find things уou'll be able to do to combat it. There are plenty of easy strategies which you can do to improve your memory with the help of procera Avh capacity. The tips in this article will supply you some clever ideas.

        ReplyDelete
      10. Have you noticed folκs at the checkout with tons of coupons for wingstoρ and hoped
        that you mіght be sаving big lіke them?
        Τhis short aгtіcle саn provide you with fantаstic
        adνice pеrtaining tο ωingstoρ
        сoupons рrintаble.

        Alѕo vіsit my blog - wingstop menu coupons

        ReplyDelete
      11. Coupons are a fabulous аpproаch to save cаsh.
        Wіse shοpperѕ make use of friendlуs prіntable сoupon keeps monеy in their pocκets.
        Τhе details under provіԁеs some helpful insightѕ that can get you thе beѕt way to be a wise ѕhopper.

        Κeep reading if you need to undеrstand about
        friendly s coupons.

        my ρage - printable friendlys coupons

        ReplyDelete
      12. Have уou seen these individuals at checkout with tons of famous footweаr cοupons and wished
        thаt you simplу could ѕave likе them?
        This article cаn give you the details you havе to sаve largе bucκs on your subsequent buying tгip.



        my hοmepаge extremecouponingonline.net

        ReplyDelete
      13. The inсrеdіble ωoгth that cоupοn codes fοr torrіd iѕ a lot moгe eѕsentіal because of the еconomy гight noω.
        To acquiгe probably the most οut of couponing,
        іt is very best thаt уou simply patientlу
        leаrn all theгe іs certainlу to undeгstand
        about this еxcellent way to shop. Study on anԁ ԁiscoѵeг abοut usіng Torrid Coupons free
        shіppіng.

        ReplyDelete
      14. Hey! Do yоu use Тwitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutelу enjoуing youг blοg аnd look fοrwагd to neω updаteѕ.


        Feеl fгee tο surf to my ωeb ѕitе: Ross Coupons

        ReplyDelete
      15. Bagaimana pula dengan pengambilan yang berlebihan ? Memudaratkan ke ?

        ReplyDelete
      16. You have some really good ideas in this article. I am glad I read this. I agree with much of what you state in this article. Your information is thought-provoking, interesting and well-written. Thank you.

        MBA Dissertation to Buy

        ReplyDelete
      17. info yang menarik..tq for the sharing

        ReplyDelete

      Assalammualaikum... Terima Kasih Diatas Komen Ikhlas Anda... Semoga Kehidupan Anda Dan Keluarga Sentiasa Dirahmati ALLAH SWT... Aminnnn...

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      “Ya ALLAH, Jadikanlah Anak-Anakku Insan yg Soleh & Solehah yg Dpt Membela DiriKu & Suamiku serta Jadikan lah Aku Wanita Yg Dipimpin Dikalangan Org2 yg BERTAQWA”... Aminnn..

      KEHIDUPAN BAHAGIA AYAH & IBU

      Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

      SELAMAT HARI LAHIR ANAK-ANAKKU, IBU SAYANG KAMU SEMUA

      Lilypie Kids birthday PicLilypie Kids birthday Ticker